Dezactivați orice Ad-Blocker din browserul dvs. pe acest domeniu pentru a continua navigarea pe site.

Legislatia Rutiera privind consumul de alcool la volan

Consumul de alcool la volan in trafic

Toleranță la alcool

Conform Codului Rutier – Ordonanța de Urgență OUG 195/2002, Actualizată în 2016, limitele pentru consumului de alcool la volan, precum și pedepsele, pe înțelesul tuturor:

De la 0.00 mg/L până la 0.10 mg/L de alcool în aerul expirat, se consideră toleranță.(depinde de împrejurări)
DESCARCĂ/VIZUALIZEAZĂ OUG 195/2002 ACTUALIZATĂ LA ZI IN FORMAT PDF
De la 0.11 mg/L până la 0.40 mg/L de alcool în aerul expirat, se consideră contravenție și duce la întocmirea de Proces Verbal + Amendă + Puncte de Penalizare + Reținerea Permisului de Conducere până la 180 de zile.
Cod Rutier prevede:

– dacă un șofer conduce băut și care are o alcoolemie cuprinsă între 0,2-0,5 la mie, respectiv 0,15–0,25 la mie alcool în aerul expirat, se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni (21 la 50 puncte-amendă) şi cu suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile”.

Potrivit noului Cod Rutier, se sancționează cu 9 până la 20 de puncte-amendă şi suspendarea permisului de conducere până la 3 luni șoferilor ce nu acordă prioritate, depăşesc iregulamentar, nu respectă culoarea roșie a semaforului, sau provoacă un accident rutier soldat exclusiv cu pagube materiale.

În cazul în care un șofer nu își achită amenda în termen de 30 de zile, permisul de conducere îi este suspendat, însă după alte 15 zile de la comunicarea dispoziției de suspendare.

– Stabilirea concentrației de alcool din sânge se efectuează in instituțiile medico-legale autorizate conform cu normelor metodologice elaborate de Ministerul Sănătătii.

– Stabilirea prezenței alcoolului în aerul expirat se face de către politia rutieră, cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate (etilotest).ARTICOLELE COMPLETE DIN Ordonanța de Urgență OUG 195/2002, Actualizată în 2016
ART. 79
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de cãtre o persoana care are o îmbibaţie alcoolicã de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge ori o concentraţie ce depãşeşte 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau care se afla sub influenta unor substanţe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.
(2) Lista substanţelor cu efect psihoactiv contraindicate conducãtorilor de autovehicule şi tramvaie se stabileşte de cãtre Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei şi se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(3) Dacã persoana aflatã în una dintre situaţiile prevãzute la alin. (1) şi (2) efectueazã transport public de persoane ori transporta substanţe sau produse periculoase, pedeapsa este închisoare de la 2 la 7 ani.
(4) Refuzul, împotrivirea sau sustragerea unei persoane care conduce pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai de a se supune recoltarii probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substanţe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora sau testarii aerului expirat se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.
ART. 80
(1) Stabilirea concentratiei de alcool în sânge se face în instituţiile medico-legale, în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei şi avizate de Ministerul de Interne, iar în aerul expirat, de cãtre poliţia specializatã, cu ajutorul unui mijloc tehnic certificat, potrivit legii.
(2) Conducãtorul auto testat cu un mijloc tehnic certificat poate solicita şi recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
(3) Starea de influenta a produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora se constata de cãtre personal medical autorizat.
ART. 81
(1) Pãrãsirea locului accidentului fãrã încuviinţarea poliţiei ori a procurorului care efectueazã cercetarea locului faptei, precum şi modificarea sau ştergerea urmelor accidentului de cãtre conducãtorul oricãrui vehicul angajat într-un accident de circulaţie de pe urma cãruia a rezultat uciderea sau vãtãmarea integritãţii corporale ori a sãnãtãţii uneia sau mai multor persoane ori dacã accidentul s-a produs ca urmare a unei infracţiuni se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani.
(2) Pot pãrãsi locul accidentului fãrã încuviinţarea prevãzutã la alin. (1):
a) conducãtorii autovehiculelor aparţinând poliţiei, serviciului de ambulanta, pompierilor, apãrãrii civile, Ministerului Apãrãrii Naţionale (destinate controlului circulaţiei vehiculelor din parcul propriu sau care însoţesc coloane militare), jandarmeriei, unitãţilor speciale ale Serviciului Roman de Informaţii şi Serviciului de Protecţie şi Paza, care au în funcţiune dispozitivele de avertizare sonora şi luminoasa şi se afla în misiune;
b) conducãtorii vehiculelor care, în lipsa altor mijloace de transport, ei înşişi transporta persoanele ranite la cea mai apropiatã unitate sanitarã în mãsura a da asistenta medicalã necesarã, dacã se înapoiazã imediat la locul accidentului.
(3) Conducãtorii vehiculelor prevãzute la alin. (2) lit. a) vor anunta de îndatã unitatea de poliţie pe a carei raza s-a produs accidentul, urmând ca dupã terminarea misiunii sa se prezinte la sediul acesteia în vederea întocmirii actelor de constatare.
ART. 82
(1) Consumul de alcool sau de produse ori substanţe stupefiante sau al medicamentelor cu efecte similare acestora, dupã producerea unui accident de circulaţie de pe urma cãruia a rezultat moartea sau vãtãmarea integritãţii corporale ori a sãnãtãţii uneia sau mai multor persoane, pana la testarea alcoolului în aerul expirat sau recoltarea probelor biologice, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.
(2) Nu constituie infracţiune consumul de medicamente cu efecte similare produselor sau substanţelor stupefiante, dupã producerea accidentului de circulaţie şi pana la sosirea poliţiei la fata locului, dacã acestea sunt administrate de personal medical autorizat, în cazul în care acestea sunt impuse de starea de sãnãtate sau de vãtãmarea corporalã a conducatorului auto.
ART. 83
Neîndeplinirea obligaţiilor prevãzute la art. 21 alin. (1) de cãtre cadrele medicale abilitate, în cazul producerii unui accident de circulaţie de pe urma cãruia a rezultat moartea sau vãtãmarea integritãţii corporale ori a sãnãtãţii uneia sau mai multor persoane, ca urmare a afectiunilor medicale ale conducatorului auto, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Articol vizualizat de 4.208 ori, 1 vizualizări astăzi

1 Comment on "Legislatia Rutiera privind consumul de alcool la volan"

  1. Buna ziua, aveti un articol din ce an/luna, nu stiu ca nu e mentionat, in care exemplificati procentele pentru alcoolemie: „3. Ridicarea limitei de alcoolemie permisa. Pevederile noului Cod Rutier sunt mai permisive din punct de vedere al consumului de alcool, acestea stipuland ca legala o concentratie de 0,2 g/l de alcool pur in sange. O valoare cuprinsa intre 0,2 si 0,5 g/l de alcool pur in sange este considerata contraventie, iar limita concentratiei incadrata ca infractiune a scazut de la 0,8 la 0,5 g/l.”

    Nu va suparati dar de unde ati preluat aceasta informatie? Am sunat inclusiv azi (31 Oct 2016) la Servicul Rutier pentru a intreba aceste noi procente insa cele in vigoare sunt cele pe care le stiam si eu, respectiv 0,40 mg/l in aerul expirat si 0,80 g/l in sange iar „limita” admisa pentru alcoolemie este 0,00!! pentru a nu fi sanctionat contraventional sau infractional.

    De cand a scazut limita infractiunii alcoolemiei de la 0,80 g/l la 0,50 g/l? Nu este nici un H.G. sau OUG oficial cu privire la aceasta informare, doar in proiect de lege. Repet, dvs. de unde ati preluat/verificat aceasta informatie? A apărut in Monitorul Oficial un H.G. cu aceste prevederi? Daca da, fiti amabil si aratati-mi si mie acel H.G.

    CU respect, Dipl. Ing. Popescu Vicentiu

Leave a comment

Your email address will not be published.


*